انی نظری و پیشینه پژوهش (فصل دوم پایان نامه ارشد) تحلیل رفتگی آموزشی در 56 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت doc
توضیحات: فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد (پیشینه و مبانی نظری پژوهش)
همرا با منبع نویسی درون متنی فارسی و انگلیسی به شیوه APA جهت استفاده فصل دو پایان نامه
توضیحات نظری در مورد متغیر و همچنین پیشینه در مورد متغیر مربوطه و متغیرهای مشابه
رفرنس نویسی و پاورقی دقیق و مناسب برای فصل دو پایان نامه
منبع : دارد (به شیوه APA)
نوع فایل: WORD و قابل ویرایش با فرمت doc
قسمتی از مبانی نظری متغیر:
مقدمه
واژه تحلیل رفتگی به معنای پیدایش نگرش، رفتار و احساس منفی در مقابل فشارهای شدید روانی مرتبط با کار است و این حالت در افرادی پدید میآید که ساعات طولانی از روز را در ارتباط تنگاتنگ با سایر افراد به سر میبرند. تحلیل رفتگی حالتی از خستگی ذهنی و هیجانی حاصل استرس شدید و فشار و محدودیت زمانی و کمبود منابع لازم برای انجام دادن وظایف و تکالیف محوله است. اکثر تحقیقات درباره تحلیل رفتگی در موقعیتهای غیر از مدرسه انجام شده است، اما متغیر تحلیل رفتگی به موقعیتهای مدرسه نیز گسترش یافته است و از آن به عنوان تحلیل رفتگی آموزشی نام برده میشود. تحلیل رفتگی آموزشی شامل خستگی هیجانی، بدبینی آموزشی و ناکارآمدی آموزشی است. بر اساس تحقیقات تحلیل رفتگی آموزشی در مدرسه با ویژگیهای مانند خستگی ناشی از الزامات مربوط به درس، نگرش بدبینانه و بدون حساسیت نسبت به مطالب درسی و نیز احساس پیشرفت شخصی ضعیف در امور درسی و آموزشی مشخص میشود.
در این فصل به بررسی ادبیات و مبانی نظری از جمله تعاریف، نظریههای و دیدگاههای گوناگون و همچنین بررسی پیشینه پژوهشی مربوط به موضوع تحقیق و متغیرهای مربوطه پرداخته شده است. به این صورت که ابتدا ضمن بررسی تعریف تحلیل رفتگی به عنوان مسئله ای شغلی و کاری به پیامدها و نظریههای مربوط به تحلیل رفتگی شغلی پرداخته شده و در ادامه از آن به عنوان یک مسئله تحصیلی و آموزشی یاد شده است و ضمن بررسی مولفههای آن(خستگی، بدبینی و ناکارآمدی) بر اساس پژوهشهای انجام شده رابطه آن با متغیرهای افسردگی و استرس تحصیلی به عنوان عوامل هیجانی و ارتباط آن با پنج عامل بزرگ شخصیت به عنوان عوامل شخصیتی مشخص شده است. در ادامه همچنین به پنج عامل بزر شخصیت از جمله برونگرایی، روانرنجورخوئی، گشودگی نسبت به تجربه، مقبولیت و وظیفه شناسی و ارتباط این عوامل با عملکرد تحصیلی مشخص و بررسی شده است. در نهایت به افسردگی به عنوان عامل هیجانی پرداخته شده است. در انتهای فصل به پژوهش های مرتبط داخلی و خارجی آورده شده است.
پیامدهای آن تحلیل رفتگی
2-2-2- 1- تغییر در نگرش و رفتار فرد:
تحلیل رفتگی نوعی پاسخ فرد به عوامل فشارزای میان فردی است که طی آن باعث ایجاد تغییراتی در نگرشها و ایجاد احساسات و نگرش منفی نسبت به خود و دیگران(ماسلاچ و جکسون، 1984) می شود. سطح بالای فشار روانی و عدم برخورداری فرد از مهارتهای لازم برای مقابله با آن، در درازمدت خسارات زیادی برای فرد، خواهد داشت(ماسلاچ، شافلی و لیتر، 2001).
2-2-2- 2- کاهش انرژی جسمی و روانی:
کاهش انرژی جسمی و روانی نیروی انسانی، پایین آمدن سطح مقاومت نسبت به بیماریها، افزایش عدم رضایت، بدبینی، کاهش کارائی فردی، خستگی زیاد(دمروتی و همکاران، 2001)، پرخاشگری، بدگمانی، منفیبافی، بدبینی، عصبانیت، حساسیت و زودرنجی، بیحوصلگی، کلافگی و خود را در بن بست دیدن، بیماری، زخم معده، کمردرد و سردردهای مکرر و افزایش هزینههای بهداشتی، درمانی و بیماری(زلارس و همکاران، 2000).
2-2-2- 3-کاهش بازدهی:
ناتوانی نیروی کار و تبدیل نیروی کار ثمربخش و پویا به فردی بی ثمر و نارکارآمد و تحلیل رفته و کاهش انگیزه و بازدهی پایین نیروی کار(لاکاویدس و همکاران، 2003؛ تاپینن تانر و همکاران، 2005).
2-2-2- 4- کاهش کیفیت بهره وری و خدمات:
فرویدنبرگر(1974) تحلیل رفتگی را حالتی از خستگی جسمانی و ناکامی عاطفی میداند که به علت خودگذشتگی و تلاش کم اثر فرد در روش زندگی یا ارتباطات شغلی به وجود میآید. او بر این باور بود که تحلیل رفتگی بر کیفیت بهره وری و خدمات اثر منفی دارد.
2-2-2- الگوهای تحلیل رفتگی
2-2-2- 1- الگوی تقاضا- منابع:
مصرف زیاد و بدون بازگشت انرژی موجب میشود انرژی ذخیره شده فرد از بین برود. اگر عدم تعادل بین مصرف انرژی و تولید مجدد آن برای مدت طولانی ادامه یابد، تحلیل رفتگی اتفاق میافتد. مطابق با الگوی تقاضا- منابع میتوان گفت دو فرایند در تحلیل رفتگی آموزشی اتفاق میافتد: از یک طرف در دوره جدید تحصیلی تقاضاها و درخواستهای معلمان از دانشآموزان برای مطالعه و تلاش بیشتر میشود(شانهان، 2000). و از طرف دیگر دانشآموزان به دلیل آگاهی از تفاوتهای فردی در تواناییهای خود منابع انگیزشی کافی برای برخورد با این مطالبات و تقاضاهای تحصیلی را ندارند(ویگفیلد و همکاران، 2006). این دو فرایند موجب فشار روانی و در نهایت تحلیل رفتگی آموزشی میشوند (شافلی و بیکر، 2004).
تحلیل رفتگی آموزشی
با توجه به بررسی تحلیل رفتگی شغلی و پیامدهای آن، این متغیر یعنی تحلیل رفتگی (فرسودگی)، به موقعیتها و بافتهای آموزشی گسترش پیدا کرده است که از آن با عنوان تحلیل رفتگی آموزشی نام برده میشود(سالملا- آرو، سالاوانا و هولوپاینن، 2008). میتوان گفت که موقعیتهای آموزشی به عنوان محل کار دانشآموزان محسوب میشود، اگر چه دانشآموزان در موقعیتهای آموزشی، به عنوان کارکن، کار نمیکنند یا شغل خاصی در آنجا ندارند، اما از دیدگاه روانشناختی، فعالیتهای آموزشی و درسی آنها را میتوان به عنوان یک "کار" در نظر گرفت (سالملا-آرو و همکاران، 2008). آنها در کلاسها حضور پیدا میکنند و مجموعه تکالیفی را برای موفقیت در امتحانات و کسب نمرة قبولی انجام میدهند.این موضوع اخیرا مطالعات متعددی را در مدارس به خود اختصاص داده است(بالوگان، هلگهمو، پلهرینی و هوبرلاین، 1996؛ چنج، راند و استرانگ، 2000؛ فیمین، فاستانا و تاشنر، کروس، 1989؛ مارتینز، مارکوس، سالاوانا و لوپز داسیلوا، 2002).
براساس تحقیقات و پژوهشهای انجام شده، میتوان گفت که تحلیل رفتگی آموزشی در موقعیتهای آموزشی با ویژگیهایی مانند خستگی ناشی از الزامات مربوط به مطالعه(سالملا-آرو و همکاران، 2008)، رشد حس و نگرش بدبینانه و بدون حساسیت نسبت به مطالب درسی(مارتینز، مارکوس، سالاوانا و لوپز داسیلوا ، 2002) و نیز احساس پیشرفت شخصی ضعیف در امور درسی و تحصیل (سالملا- آرو و ناتانن، 2005) مشخص میشود.
دانشآموزانی که تحلیل رفتگی آموزشی دارند معمولاً علائمی مانند بی اشتیاقی نسبت به مطالب درسی، ناتوانی در ادامه حضور مستمر در کلاسهای درس، مشارکت نکردن در فعالیتهای کلاسی، احساس بیمعنایی در فعالیتهای درسی و احساس ناتوانی در فراگیری مطالب درسی(واترا و رابرتسونا، 2011)، افت عملکرد تحصیلی(میکائیلی، افروز و قلیزاده، 1391)، کاهش خودکارآمدی(حیاتی، عگبهی و آهنگری، 1391)، ریسک بالای ابتلا به افسردگی(تاپینن تانر و همکاران، 2005؛ آهولا و هاکانین، 2007)، کاهش کیفیت تجارب یادگیری(نیومن، فینالی-نیومن و ریچل، 2010) تجربه میکنند.
یانگ (2004)، بر این باور است که دانشآموزان نیز به سبب داشتن مشغولیت با تکالیف درسی به نوعی شاغل محسوب شده، آنها نیز مستعد تحلیل رفتگی آموزشی هستند .
بودرآ، سانتن، همفیل و دابسون(۲۰۰۴)، ادعا میکنند که تحلیل رفتگی آموزشی با استرسهای فراوان، ساعات طولانی کار کردن همراه با تحصیل و آموزش، دغدغهمندی و نگرانی در مورد نمرههای درسی، شک و تردید نسبت به آینده، سطوح پایین کنترل، رضایت پایین از عدم تعادل بین زندگی شخصی و زندگی حرفهای و سطح پایین دریافت حمایت از همسالان و دوستان در رابطه است .
- ۹۵/۰۳/۲۶